MONDZIEKTEN, KAAK-, EN AANGEZICHTSCHIRURGIE

ZUYDERLAND MEDISCH CENTRUM

Transplantatie gebitselement

Het transplanteren van een gebitselement wordt ook wel autotransplantatie genoemd. Bij een autotransplantatie wordt een gebitselement van een plek in de mond naar een andere plek verplaatst. Dit kan bijvoorbeeld een tand of kies uit de bovenkaak zijn die nog in ontwikkeling is en die naar een plek in de onderkaak wordt verplaatst waar een tand ontbreekt. Een tand die nog aan het groeien is wordt dus weggehaald op een plaats waar hij kan worden gemist om hem vervolgens neer te zetten op een plaats waar hij nodig is. Na het verplaatsen van de tand gaat de ontwikkeling en groei van de tand weer verder.
Een autotransplantatie wordt meestal uitgevoerd wanneer een of meerdere tanden niet aangelegd zijn. In een uitzonderlijk geval wordt de ingreep uitgevoerd als een tand ten gevolge van een ongeval verloren is gegaan. Een autotransplantie wordt in nagenoeg alle gevallen in combinatie met een beugelbehandeling gedaan; de ruimte die na de autotransplantatie aanwezig is wordt met de beugel weer gesloten.
De meest voorkomende tandtransplantatie is die van een kleine kies uit de bovenkaak naar de plaats van een ontbrekende kleine kies in de onderkaak. Om een autotransplantatie met succes uit te kunnen voeren moet de tand die verplaatst wordt nog in ontwikkeling zijn. Daarom is deze behandeling alleen geschikt voor kinderen in de leeftijd van 11 tot 17 jaar. Volwassenen komen daarom niet voor deze behandeling in aanmerking.

 

DE BEHANDELING

De te verplaatsen tand en de plek waar deze naar toe wordt verplaatst worden goed verdoofd zodat tijdens de behandeling geen pijn wordt gevoeld. Soms wordt de behandeling onder algehele narcose gedaan.
Vervolgens wordt met een boor een gaatje in de kaak gemaakt waar de nieuwe tand moet komen. Daarna wordt heel voorzichtig de te transplanteren tand uit de kaak gehaald en op de nieuwe plaats gezet. Met zeer langzaam oplossende hechtingen wordt de tand vastgezet.
De behandeling duurt 30 tot 45 minuten.

NA DE BEHANDELING

Direct na de behandeling laten we meestal op een wattenbolletje of gaasje gedurende een half uur dichtbijten. Dit is om de bloedstelping te bevorderen. De dag van de ingreep is het verstandig om de mond niet te spoelen.
Omdat de tand die getransplanteerd is eigenlijk nog los in de kaak zit is het van groot belang om 6 weken lang geen harde dingen met deze tand te gaan kauwen. Hou er rekening mee dat lokale verdoving ongeveer 2 tot 5 uur kan werken. Wees dus voorzichtig met warme vloeistoffen en voorkom bijten op de lip.
Nadat de tand is vastgegroeid zal de orthodontist de tand met een beugelbehandeling op de juiste plek zetten.
Het ontstaan van een zwelling kan bestreden worden door zo snel mogelijk na de behandeling te koelen met bijvoorbeeld een cool-pak.

 

KLACHTEN NA DE BEHANDELING

Na de behandeling kunt u een aantal bijwerkingen verwachten:

  • Zwelling van de wang: na twee dagen is de zwelling maximaal.
  • Gevoeligheid bij slikken of een beperking van de mondopening
  • Pijnklachten
  • Bloedverlies uit de wond: Als de wond na een half uur nog bloed kunt u opnieuw stevig op een gaasje dichtbijten. Het is een normaal verschijnsel dat de eerste dagen na de ingreep er nog wat bloederig speeksel vrijkomt.

 

MEDICIJNEN

Na de behandeling schrijven wij meestal een recept met spoelmiddel uit. Hiermee moet de dag na de ingreep gestart worden. Gebruik dit spoelmiddel gedurende 7 dagen. Tegen de pijn schrijven wij een pijnstiller op recept uit. Gebruik bij pijn deze pijnmedicatie volgens voorschrift.

VERZORGING VAN DE MOND

Het goed schoonhouden van de wond en mond is van belang voor een goede genezing. De dag van de ingreep moet u uw mond en tanden op de normale manier met een tandenborstel poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Start ook met het voorgeschreven spoelmiddel. Vanaf de dag na de ingreep moet u ook de wond voorzichtig gaan schoonborstelen.

 

COMPLICATIES

koorts
Temperatuursverhoging is de eerste dagen na de ingreep normaal. Ontstaat er plotseling hoge koorst boven de 39 graden of blijft de koorts langer dan vijf dagen boven de 38.5 graden dan moet u met ons contact opnemen.

Nabloeding
De kans op een nabloeding is klein. Het is normaal dat de wond de eerste uren na de ingreep nog een beetje bloed. Ook na enkele dagen kan er nog bloedering speeksel vrijkomen. Het is belangrijk om de dag van de ingreep de mond niet te spoelen omdat daardoor het stolsel los kan raken waardoor de kans op een nabloeding toeneemt. Om nabloeden te stoppen kunt u het volgende doen: neem een gaasje of schone zakdoek en maak daarmee de mond schoon en droog. Neem daarna een tweede gaasje en vouw dat in elkaar. Het opgevouwen gaasje legt u op de wond. Bijt de kaken vervolgens stevig op elkaar gedurende een half uur. Dit kunt u hierna nog een keer herhalen. Het gaat erom dat er druk op de wond wordt uitgeoefend. Als het daarna nog bloed neem dan contact op met ons.

Wondontsteking
Na ongeveer twee tot drie dagen moeten klachten van zwelling en gevoeligheid van het wondgebied minder worden. Als dit niet het geval is, of als zwelling of pijn toeneemt kan er sprake zijn van een wondontsteking. Neem in dat geval contact met ons op.

KOSTEN VAN EEN TAND TRANSPLANTATIE

De kosten van een autotransplantatie door de kaakchirurg vallen onder de basisverzekering. Houd daarbij wel rekening met het jaarlijkse eigen risico voor behandeling door een medisch specialist.