MONDZIEKTEN, KAAK-, EN AANGEZICHTSCHIRURGIE

ZUYDERLAND MEDISCH CENTRUM

Botanker / schroef plaatsen (TAD)

Een botanker is een klein plaatje van metaal (titanium) waaraan een haakje of lusje zit, en dat met twee of drie schroeven in de onderkaak of in de bovenkaak bevestigd wordt.

De orthodontist kan het botanker als hulpmiddel gebruiken om tanden en kiezen te verplaatsen. Aan het botanker wordt een draadje of elastiekje bevestigd dat ook aan de tand of kies vast zit. Door de druk die hierdoor op de tanden wordt uitgeoefend kan de orthodontist de tanden naar de gewenste positie verplaatsen. Ook kan het botanker er voor zorgen dat tanden en kiezen op de juiste plaats blijven zitten. Dit is belangrijk wanneer u bijvoorbeeld een beugel draagt. De beugel verschuift namelijk andere tanden en kiezen.

WAT IS EEN ORTHODONTISCH SCHROEFJE

Een orthodontisch schroefje is heel klein schroefje van zes tot twaalf mm lang. Het is gemaakt van metaal (titanium). Aan dit schroefje kan de orthodontist een draadje of elastiekje bevestigen dat tevens vastzit aan de tanden. Hierdoor kunnen tanden worden verplaatst.

Een schroefje is gemakkelijker te plaatsen en te verwijderen dan een botanker, maar is ook minder sterk.

DE BEHANDELING

De plek waar het botanker of het orthodontisch schroefje worden geplaatst en het omliggende tandvlees worden goed verdoofd zodat u tijdens de behandeling geen pijn voelt. Als een botanker wordt geplaatst wordt eerst een sneetje in het tandvlees gemaakt en wordt het tandvlees opzij geschoven. Het botanker wordt zodanig gebogen dat deze de contouren van het bot goed volgt en vervolgens met twee of drie schroeven in het kaakbot vastgezet. Meestal wordt gebruikt gemaakt van zelftappende schroeven zodat er niet geboord hoeft te worden. De wond wordt hierna gehecht.

Als een orthodontisch schroefje wordt geplaatst hoeft er meestal geen snee in het tandvlees te worden gemaakt. Het schroefje kan direct, door het tandvlees heen, in het kaakbot worden vastgezet.

U zult merken dat wij met de behandeling bezig zijn: duwen, drukken, en soms het trillen van de boor. Maar het doet geen pijn. Als er gehecht wordt is dit met hechtmateriaal dat vanzelf, na enkele weken, oplost. De behandeling duurt 15 tot 30 minuten.
Wanneer wordt het botanker of schroefje verwijderd?

Op het moment dat de orthodontist het botanker of het orthodontisch schroefje niet meer nodig heeft voor de orthodontische behandeling komt u bij ons terug voor de verwijdering ervan. Dit gebeurd op een zelfde wijze als dat het anker of schroefje werden geplaatst.

NA DE BEHANDELING

Direct na de behandeling laten we u meestal op een wattenbolletje of gaasje gedurende een half uur dichtbijten. Dit is om de bloedstelping te bevorderen. De dag van de ingreep is het verstandig om de mond niet te spoelen. U kunt wel gewoon drinken en eten. Hou daarbij rekening dat de verdoving ongeveer 2 tot 5 uur kan werken. Wees dus voorzichtig met warme vloeistoffen en voorkom bijten op de lip. Het ontstaan van een zwelling kan bestreden worden door zo snel mogelijk na de behandeling te koelen met bijvoorbeeld een cool-pak.

KLACHTEN NA DE BEHANDELING

Na de behandeling kunt u een aantal bijwerkingen verwachten:

  • Zwelling van de wang: na twee dagen is de zwelling maximaal.
  • Gevoeligheid bij slikken of een beperking van de mondopening
  • Pijnklachten
  • Bloedverlies uit de wond: Als de wond na een half uur nog bloed kunt u opnieuw stevig op een gaasje dichtbijten. Het is een normaal verschijnsel dat de eerste dagen na de ingreep er nog wat bloederig speeksel vrijkomt.

MEDICIJNEN

Na de behandeling schrijven wij meestal een recept met spoelmiddel uit. Hiermee moet de dag na de ingreep gestart worden. Gebruik dit spoelmiddel gedurende 7 dagen. Tegen de pijn schrijven wij een pijnstiller op recept uit. Gebruik bij pijn deze pijnmedicatie volgens voorschrift.

VERZORGING VAN DE MOND

Het goed schoonhouden van de wond en mond is van belang voor een goede genezing. De dag van de ingreep moet u uw mond en tanden op de normale manier met een tandenborstel poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Start ook met het voorgeschreven spoelmiddel. Vanaf de dag na de ingreep moet u ook de wond voorzichtig gaan schoonborstelen.

COMPLICATIES

koorts
Temperatuursverhoging is de eerste dagen na de ingreep normaal. Krijgt u plotseling hoge koorst boven de 39 graden of blijft de koorts langer dan vijf dagen boven de 38.5 graden dan moet u met ons contact opnemen.

Nabloeding
De kans op een nabloeding is klein. Het is normaal dat de wond de eerste uren na de ingreep nog een beetje bloed. Ook na enkele dagen kan er nog bloederig speeksel vrijkomen. Het is belangrijk om de dag van de ingreep de mond niet te spoelen omdat daardoor het stolsel los kan raken waardoor de kans op een nabloeding toeneemt.

Wondontsteking
Na ongeveer twee tot drie dagen moeten klachten van zwelling en gevoeligheid van het wondgebied minder worden. Als dit niet het geval is, of als zwelling of pijn toeneemt kan er sprake zijn van een wondontsteking. Neem in dat geval contact met ons op.

KOSTEN VAN PLAATSEN BOTANKER

De kosten voor het plaatsen van een botanker of orthodontisch schroefje door de kaakchirurg vallen in principe onder de basisverzekering. Houd daarbij wel rekening met het jaarlijkse eigen risico voor behandeling door een medisch specialist. Vanaf 1 januari 2018 moet vooraf een machtiging voor deze behandeling bij de zorgverzekeraar worden aangevraagd. Wij vragen wij deze machtiging voor u aan.