MONDZIEKTEN, KAAK-, EN AANGEZICHTSCHIRURGIE

ZUYDERLAND MEDISCH CENTRUM

Syndroom van Frey

Het syndroom van Frey is een aandoening waarbij de zweetklieren op de wang geactiveerd worden in plaats van de speekselklieren.

Het syndroom van Frey treedt meestal op na een parotidectomie (het verwijderen van de oorspeekselklier) waarbij het tijdens de operatie onvermijdelijk is dat zenuwen die betrokken zijn bij de speekselproductie beschadigd raken. Deze zenuwuiteinden kunnen zich aansluiten op zweetklieren in de huid van de wang. Dit heeft tot gevolg dat de prikkel voor de aanmaak van speeksel, zoals eten, nu leidt tot zweetproductie van de wang aan de geopereerde kant van het gezicht.

Het syndroom van Frey treedt enkele weken tot maanden na de operatie op bij vrijwel iedere patiënt, hoewel meestal niet in zo’n mate dat de patiënt er last van heeft. Ongeveer 30% van de patiënten vertoont symptomen.

Het syndroom van Frey is niet schadelijk voor de gezondheid. Als de patiënt er last van heeft, is behandeling mogelijk, onder andere door injecties met Botox, waardoor zenuwactiviteit effectief geblokkeerd wordt.

 

BEHANDELING VAN HET SYNDROOM VAN FREY MET BOTOX

Bij mensen bij wie het syndroom van Frey hinderlijk aanwezig is kunnen door middel van het injecteren van Botox in het aangedane huidgebied de klachten behandeld worden. Dit gebeurd poliklinisch.

Een behandeling met botox werkt maximaal na ongeveer twee tot drie weken en zal dan langzaamaan in de daarop volgende maanden afnemen. De behandeling met botox is dus niet eenmalig maar zal moeten worden herhaald.